Damir Šentek Ljerka Marić Tomislav Ciceli Davor Kršulović

Održana šesta sjednica Povjerenstva za standardizaciju geografskih imena

Dana 4. listopada 2021. godine, u organizaciji Državne geodetske uprave, održana je, u virtualnom okruženju, šesta sjednica Povjerenstva za standardizaciju geografskih imena.

Glavni ravnatelj Državne geodetske uprave i predsjednik Povjerenstva za standardizaciju geografskih imena (Povjerenstvo), dr. sc. Damir Šantek i načelnica Sektora za infrastrukturu prostornih podataka u Državnoj geodetskoj upravi mr. sc. Ljerka Marić predložili su članovima Povjerenstva, a sukladno Planu aktivnosti Povjerenstva za 2021. g., osnivanje tri radne skupine Povjerenstva u cilju izrade nacrta prijedloga teksta Preporuka za standardizaciju geografskih imena u Republici Hrvatskoj – objektna grupa „Prometnice“, Metodologije postupanja u standardizaciji geografskog imena u bazi Registra geografskih imena (RGI-ja) te Smjernica za pisanje geografskih imena na kartama i ostalim publikacijama. Zaključeno je da će navedeni dokumenti biti osnova u rješavanju pojedinih problema standardizacije geografskih imena u Republici Hrvatskoj.

Na sjednici su raspravljeni zaprimljeni prijedlozi građana za imenovanjem i/ili promjenom pojedinog geografskog imena u bazi RGI-ja. Povjerenstvo je donijelo zaključak da će za konkretne prijedloge i upite građana dati mišljenje i preporuke te utvrditi nadležnost, za pojedino geografsko ime, javnopravnog tijela koji obavljaju poslove standardizacije geografskih imena u Republici Hrvatskoj.

Članovima Povjerenstva prezentirane su aktivnosti Državne geodetske uprave u drugom i trećem kvartalu 2021. g., a odnose se na suradnju s Odjelom za Srednjoistočnu i Jugoistočnu Europu (ECSEED) Skupine stručnjaka koja se bavi pitanjima geografskih imena pri Ujedinjenim narodima (UNGEGN), sudjelovanje hrvatskog izaslanstva na drugoj sjednici UNGEGN-a, objavljenim aktivnostima na standardizaciji geografskih imena u Republici Hrvatskoj (2019. g. – 2020. g.) u informativnom glasilu UN-a, prilagođenoj mrežnoj aplikaciji RGI-ja prijenosnim uređajima te usvojenom Prijedlogu zakona o naseljima u Hrvatskom saboru.

Također, prezentirane su aktivnosti članova Povjerenstva na šestom međunarodnom znanstvenom simpoziju o imenima mjesta zajedničke komisije Međunarodne geografske unije i Međunarodnog kartografskog društva (Joint IGU-ICA Commission on Toponymy).

Posted in Nekategorizirano.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *