UNGEGN

Nacionalno izvješće o aktivnostima na standardizaciji geografskih imena u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2019. g. do 2020. g.

Republika Hrvatska, kao članica United Nations Group of Experts on Geographical Names – UNGEGN Divizije za srednjoistočnu i jugoistočnu Europu (East Central and South-East Europe Division – ECSEED), predala je (sredinom ožujka 2021. g.) Nacionalno izvješće o aktivnostima na području standardizacije geografskih imena u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2019. g. do 2020. g.

U navedenom razdoblju, imenovano je Povjerenstvo za standardizaciju geografskih imena, koje je donijelo dvije Preporuke za standardizaciju geografskih imena u Republici Hrvatskoj (imenovanje naselja, ulica i trgova te pisanje i uporaba geografskih imena iz stranih jezika), a na temelju kojih je Vlada Republike Hrvatske po prvi puta u povijesti donijela Zaključak kojim podržava provedbu navedenih Preporuka. Donesen je Pravilnik o registru geografskih imena (NN 59/2020) i Katalog geografskih objekata (kao integralni dio navedenog Pravilnika), objavljena je Specifikacija registra geografskih imena (ver 1.0), poboljšana je funkcionalnost mrežne aplikacije Registra geografskih imena (https://rgi.dgu.hr/rgigis/) te nadograđena mrežna stranica Registra geografskih imena (https://rgi.dgu.hr/). Također, objavljeno je mrežno izdanje hrvatskih egzonima (https://egzonimi.lzmk.hr/).
Na međunarodnom planu, organiziran je bilateralni sastanak predstavnika Povjerenstva za standardizaciju geografskih imena Republike Hrvatske i predstavnika Komisije za standardizaciju geografskih imena Vlade Republike Slovenije.

Poveznica na Nacionalno izvješće: Nacionalno izvješće

Posted in Nekategorizirano.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *