Ljerka Marić Tomislav Ciceli Ivana Crljenko Goranka Blagus Bartolec Vinka Kolić Davor Kršulović

Održana druga sjednica Skupine stručnjaka UN-a za geografska imena

Druga sjednica Skupine stručnjaka Ujedinjenih naroda za geografska imena (United Nations Group of Experts on Geographical Names – UNGEGN) održana je, virtualnim putem, od 3. do 7. svibnja 2021. g.

Ovogodišnja sjednica, na kojoj je sudjelovalo izaslanstvo država članica 24 UNGEGN divizije, organizirana je sukladno trenutačnoj svjetskoj zdravstvenoj krizi, pa je i tema sjednice bila „Geografska imena kao podrška održivom razvoju i upravljanju pandemijom COVID-19“.

Cilj sjednice bio je povećati potrebu za standardizacijom geografskih imena na međunarodnoj i nacionalnoj razini, a sukladno izrađenom Strateškom planu i programu rada UNGEGN-a za razdoblje od 2021. g. do 2029. g.

U sklopu sjednice održano je deset sastanaka, prosječno s više od 100 izaslanika država članica, na kojima su raspravljena pitanja društvene i ekonomske koristi na području geografskih imena, međunarodne suradnje i edukacije o geografskim imenima, predložene mjere za provedbu preporuka i odluka UNGEGN-a te prezentirana izvješća država članica UNGEGN-a o aktivnostima na području standardizacije geografskih imena.

Republika Hrvatska, kao članica UNGEGN Divizije za srednjoistočnu i jugoistočnu Europu (East Central and South-East Europe Division – ECSEED), dostavila je Nacionalno izvješće o aktivnostima na području standardizacije geografskih imena u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2019. do 2020. g., a koje je bilo predstavljeno na ovogodišnjoj sjednici. Sljedeća, treća sjednica UNGEGN-a održat će se u svibnju 2023. g.

Republiku Hrvatsku je na sjednici predstavljalo izaslanstvo u sljedećem sastavu; voditeljica izaslanstva mr. sc. Ljerka Marić, zamjenik voditeljice mr. sc. Tomislav Ciceli te članice i članovi izaslanstva; dr. sc. Ivana Crljenko (Leksikografski zavod Miroslav Krleža), dr. sc. Goranka Blagus Bartolec (Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje), Vinka Kolić (Hrvatski hidrografski institut) i Davor Kršulović (Državna geodetska uprava).

Više o održanoj sjednici, preporukama i odlukama UNGEGN-a može se pronaći na poveznicama: UNGEGN sjednica i UNGEGN preporuke i odluke

Posted in Nekategorizirano.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *