Tomislav Ciceli Davor Kršulović

Održan sastanak UNGEGN Divizije za srednjoistočnu i jugoistočnu Europu

U organizaciji United Nations Group of Experts on Geographical Names (UNGEGN), Divizije za srednjoistočnu i jugoistočnu Europu (East Central and South-East Europe Division – ECSEED), 28. travnja 2021. g. održan je sastanak, u virtualnom okruženju, na temu aktivnosti ECSEE Divizije u razdoblju od 2019. g. do 2021. g.

Cilj sastanka bio je pružiti jasan pregled rada ECSEE Divizije na usklađenju geografskih imena uz državne granice, uočenih pogrešaka pisanja geografskih imena u „Google maps“ mrežnoj aplikaciji te modela Nacionalnog izvješća država članica Divizije.

Predstavnici pojedinih država (Austrija, Cipar, Češka, Mađarska, Poljska, Slovačka i Slovenija) obavijestili su o poteškoćama na usklađenju pisanja geografskih imena za objekte uz državne granice (reljefne cjeline, granični prijelazi i planinski vrhovi), a poseban naglasak bio je na otklanjanju pogrešaka geografskih imena u „Google maps“ mrežnoj aplikaciji. Uočeni su nedostatci u pojedinačnom rješavanju problema, pa je preporuka ECSEE Divizije da se na razini UNGEGN-a pronađe rješenje u komunikaciji s predstavnicima tvrtke Google.

Izrađen je model Nacionalnog izvješća država članica Divizije, koji sadrži sve teme vezane za geografska imena, a koji će biti poslan tajništvu UNGEGN-a na verifikaciju.

Također, na sastanku je bilo govora i o sljedećem petogodišnjem predsjedanju ECSEE Divizije. Slovačkoj, kao sadašnjoj predsjedateljici Divizije, mandat ističe 2021. g. te je za novu državu predsjedateljicu predložena Češka.

Službenici Državne geodetske uprave mr. sc. Tomislav Ciceli, voditelj Službe za Nacionalnu infrastrukturu prostornih podataka i Davor Kršulović, mag. ing. geod. et geoinf., voditelj Odjela za koordinaciju Nacionalne infrastrukture prostornih podataka i geografska imena sudjelovali su na sastanku između 21 predstavnika država članica ECSEE Divizije.

Posted in Nekategorizirano.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *