Damir Šantek Ljerka Marić Tomislav Ciceli Davor Kršulović

Održana peta sjednica Povjerenstva za standardizaciju geografskih imena

Dana 27. travnja 2021. godine održana je peta sjednica Povjerenstva za standardizaciju geografskih imena (Povjerenstvo), u virtualnom okruženju, na kojoj su predsjednik Povjerenstva i glavni ravnatelj Državne geodetske uprave, dr. sc. Damir Šantek, dipl. ing. geod. i načelnica Sektora za infrastrukturu prostornih podataka, mr. sc. Ljerka Marić prezentirali Plan aktivnosti Povjerenstva za 2021. godinu.

Mr. sc. Ljerka Marić obavijestila je članove Povjerenstva i ostale nazočne o aktivnostima na izradi Zakona o naseljima, osiguranju kvalitete Registra geografskih imena (RGI-ja), nadograđenoj mrežnoj aplikaciji RGI-ja, suradnji i sudjelovanju u aktivnostima Skupine stručnjaka koje se bave pitanjima geografskih imena pri Ujedinjenim narodima (UNGEGN), izrađenim Tehničkim specifikacijama za reviziju zapisa u bazi RGI-ja te o suradnji s pravnim i fizičkim osobama u poslovima povećanja kvalitete RGI-ja. U svrhu osiguranja kvalitete RGI-ja, Radna skupina Povjerenstva je u I. kvartalu 2021. g. izradila Tehničke specifikacije – metodologija revizije zapisa u bazi RGI-ja, a koje će biti temelj za predstojeće aktivnosti revizije postojećih zapisa geografskih imena.

Na sjednici su usvojene navedene Tehničke specifikacije te Plan aktivnosti Povjerenstva za 2021. g., s naglaskom na izradu nacrta prijedloga teksta Preporuka za standardizaciju geografskih imena u Republici Hrvatskoj – objektna grupa „Prometnice“, metodologije postupanja u standardizaciji geografskog imena u bazi RGI-ja te Smjernica za pisanje geografskih imena na službenim kartama.

Posebno treba istaknuti da je Povjerenstvo u svojem dosadašnjem radu, a u cilju jedinstvene standardizacije geografskih imena u Republici Hrvatskoj, usvojilo preporuke za standardizaciju geografskih imena u Republici Hrvatskoj – pisanje i uporaba geografskih imena iz stranih jezika te za imenovanje naselja, ulica i trgova. Koordinacija za gospodarstvo Vlade Republike Hrvatske, na sjednici održanoj 3. studenoga 2020. g., donijela je Zaključak kojim podržava provedbu navedenih preporuka.

Posted in Nekategorizirano.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *