Objavljena nadograđena mrežna aplikacija geoinformacijskog sustava Registra geografskih imena

Državna geodetska uprava, u suradnji s izvođačem List Geoinformatika d.o.o., uspješno je završila projekt pod nazivom „Održavanje i unaprjeđenje Registra geografskih imena“, a u okviru kojeg je napravljen završni sastanak na kojem je prezentiran završni rezultat jednogodišnjeg projekta unaprjeđenja mrežne stranice i mrežne aplikacije.
Državna geodetska uprava, kao središnje tijelo državne uprave nadležno za održavanje i vođenje Registra geografskih imena u Republici Hrvatskoj, u ožujku 2021. godine javno je objavila i pustila u rad nadograđenu verziju mrežne aplikacije Registra geografskih imena.
Informacijski sustav Registra geografskih imena izgrađen je kao informacijski sustav troslojne arhitekture sastavljen od komponenti: prostorne baze podataka, mrežne GIS aplikacije za unos i pretraživanje geografskih imena te mrežne stranice. Od travnja 2020. godine fokus je bio na unaprjeđenju mrežne stranice i aplikacije kao i usklađenju baze podataka sa Specifikacijom Registra geografskih imena koja je objavljena na temelju Pravilnika o Registru geografskih imena (NN 59/20).
Korisničko sučelje mrežne aplikacije Registra geografskih imena je u potpunosti promijenjeno i izrađene su nove komponente i nove funkcionalnosti, uz zadržavanje opsega postojećih funkcionalnosti, kako bi se postigla modernizacija i usklađivanje s novim mrežnim tehnologijama.
Pretraživač i preglednik podataka su međusobno bolje povezani što omogućuje javnim korisnicima jednostavnije i intuitivnije korištenje aplikacijom. Također, omogućen je prikaz svih rezultata pretrage na interaktivnoj preglednoj karti i poboljšan je način predlaganja geografskih imena od strane javnih korisnika. Katalog geografskih objekata je ažuriran i usklađen sa specifikacijom proizvoda kao što je i poboljšan alat za izradu liste izvora geografskih imena. Pozadinski dio aplikacije je također dorađen kako bi podržao novi model podataka i povezao novo korisničko sučelje aplikacije s podacima iz baze.
Nadograđena mrežna aplikacija Registra geografskih imena je dostupna na poveznici https://rgi.dgu.hr/rgigis/ zajedno s korisničkim uputama za javne korisnike.

Posted in Nekategorizirano.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *